tisdag 14 december 2010

Säpo – Expressen: 1–0

Jag har just hört vad som måste vara årets vändbakaste radiodebatt. Kanske säger den något om vart vi är på väg. Förhoppningsvis inte.

I Sveriges Radios Studio Ett tvingades ingen mindre än Säpochefen Anders Danielsson försvara vår grundlagsfästa yttrande- och åsiktsfrihet. Upprepade gånger fick han betacka sig för utökade befogenheter att inhämta, lagra och bearbeta ytterligare information om oss medborgare. Visst, medgav han, kunde man teoretiskt sett ha kunnat kontrollera allt som skrivs på exempelvis Facebook. Han välkomnade debatten men tyckte personligen att priset, avskaffandet av den personliga integriteten, var för högt. Gränsen är redan nådd. Sa Säpochefen.

På andra sidan studiobordet satt inte några nynazister, storebror-ser-dig-fascister eller Stasikramande extremvänstrare. Nej, det var Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg som ansåg det vara ett fundamentalt misslyckande att staten inte kände till och kunde förhindra att någon tänkte elda upp sin bil och spränga sig i bitar. Hon krävde ökad övervakning, mer informationsinhämtning och -utbyte, i allt väsentligt påhejad av programledarna Jörgen Huitfeldt och Helena Groll.

Om det är den tredje statsmaktens nya linje och Säpo är integritetens sista utpost har vi all anledning att vara oroliga. Hör och häpna.