söndag 12 december 2010

Frid på jorden

Tredje advent.

Det är nu agnarna skiljs från vetet och männen från mössen. Det är nu det uppenbaras vem som förmått sig till att ge det där lilla extra och hålla lågan brinnande hela vägen in i kaklet. Det är dags att lägga korten på bordet och visa vem som haft karaktär nog att avstå. Avstå från att myselda lite extra. Avstå från att tända på lite för tidigt.

Två ljus klarar alla. Men i dag skall tre klara lågor brinna i en exakt jämn linje, lagom sluttande. Inte för mycket. Inte för lite.

Och en annan sak: varför är det så få som kan packa en diskmaskin på rätt sätt? Alltså på rätt sätt – inte bara så att allt får plats och kanske blir rent. Det måste vara med rätt ordning och struktur. Bokhyllor. Vem kom på att ställa böcker i bokstavsordning efter författare ingen ändå minns namnet på eller efter ett klassificeringssystem som kräver fem år på bibliotekariehögskola för att förstå? Storlek och färg på bokryggen, det är det enda vettiga. Snyggt och utrymmeseffektivt. Dammsugarpåsar. Det ska inte behövas en prenumeration på påsar till just den modell med det tillverkningsdatum man råkar ha. Det ska bara finnas en sorts dammsugarpåsar. Som passar. Och världen behöver inte Blueray, HD-TV, 3D-TV, MPEG4-boxar. Eller 64-bitars operativsystem.

Jag tror det är dags för lite julledighet.