lördag 8 maj 2010

Uckebröderna

Emellanåt lämnar Fantomen de djupa skogarna och går på stadens gator som en vanlig man. Jag smiter från kontoret för att spela tvättbräda och sjunga läsarsånger.

Som kronisk hobbymusikant har jag fått tillfälle att spela mycket musik i många olika sammanhang, oftast tillsammans med andra amatörer inför en fåhövdad publik men också vid några tillfällen med artister som fler än de närmast sörjande hört talas om. Det är alltid roligt. Men i ren spelglädje finns det nog inget som slår Uckebröderna.

Uckebröderna är några åldrade ynglingar som beväpnade med trumma, tvättbräda, gitarr, ukulele och kazoo förgriper sig på frikyrkorörelsens sångskatt. Tänk Carl Öst möter Lars Vegas möter Black Ingvars. Fast sämre. Vi har en entusiastisk fanklubb i Skillingaryd och på vår senaste Norgeturne var det en man som hävdade att det var den bästa konsert han varit på sedan han hörde Duke Ellingtons storband på 60-talet.

Efter kvällens spelning i Vårgårda klev en äldre herre, iklädd en mycket vackert högglansförgylld cykelhjälm, fram och tittade menande på mig medan jag packade ihop mitt slagverk. "Det kunde man ju höra att han kom från Bank-eryd", sa han. "Men jag trodde ni andra var från Sträng-näs."

Ragadagosh!