måndag 9 november 2009

De rätta frågorna 2

De senaste tiden har det så kallade etablissemanget sprungit benen av sig för att försöka hitta faktafel i den debattartikel som Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, fick publicerad i Aftonbladet. Stämmer siffrorna? Är källorna trovärdiga? Kan förutsägelserna vara rimliga? Många spaltmeter blev det.

Av ungefär samma anledning gick jag in på Sverigedemokraternas hemsida. För att dra lite med fingret på listerna, blåsa i hörnen, lyfta på mattorna. Någon smutsig rasistisk detalj måste väl partiet ha missat när städkvasten gick inför förra riksdagsvalet? Och jag måste säga att jag blev förvånad.

De Nya Sverigedemokraterna är minsann inget rasistiskt parti. På sajten Stoppa Rasismen driver man kampanj för upplysning om rasism; förklarar vad främlingsfientlighet, integration och xenofobi handlar om. I partiprogrammet står det att "Kulturella skillnader beroende av rastillhörighet är försvinnande små och påverkar inte Sverigedemokraternas analysgrunder". Ras hade naturligtvis varit ett alldeles för enkelt sätt att sortera ut vilka som är välkomna i folkhemmet.

Nej, istället vill SD nu utgå från, om möjligt, ännu godtyckligare begrepp: "etnisk och kulturell likhet", "den omgivning av självklarheter, minnen och föreställningar som vi lever i", "svensk är den som av sig själv och som av andra uppfattas som svensk". Dokumenten och artiklarna på hemsidan är så svepande i sina generaliseringar och så fulla av försåtliga bisatser att de inte går att dissekera utan att spela SD i händerna. De människor som formulerat dessa bryr sig troligtvis inte om enstaka faktafel, lika lite som de fem procent av väljarna som just nu kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna.

I stället för att peta i detaljerna borde någon fråga Jimmie Åkesson vilket Sverige han vill bygga, om han får? Någon borde fråga om Sverige verkligen vill det?

Antar att det borde vara jag.